Απασχόληση στην Ολλανδία

Αν έχετε πρόβλημα βρίσκοντας μια θέση εργασίας στην Ελλάδα και θα θέλατε να προσληφθείτε για εργασία στην Ολλανδία ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να ζητήσετε βοήθεια σε γραφεία εύρεσης εργασίας. Με 1,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας για την προσφορά και ετήσια έσοδα ύψους 10 δισ. ευρώ τα γραφεία ευρέσεως εργασίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, την κοινωνία της χώρας και την αγορά εργασίας. Οι υπηρεσίες των γραφείων ευρέσεως εργασίας που χρησιμοποιούνται ευρέως δεν είναι μόνο από άτομα που αναζητούν εργασία από τη Ελλάδα και άλλες χώρες, αλλά και για τους Ολλανδούς.

Γιατί γραφεία ευρέσεως εργασίας;

Η πλειοψηφία των ολλανδικών εταιρείων καταφεύγουν σε γραφεία ευρέσεως εργασίας ως τα απλούστερα μέσα για να βρουν εργαζομένους. Με αυτό τον τρόπο θα αναλάβουν την ευθύνη λιγότερο κατά την πρόσληψη ή και την απολύση προσωπικού, θα εξοικονομήσουν χρόνο για την πρόσληψη, ακόμα και οι πληρωμές στους εργαζομένους θα αντιμετωπίζονται από τον οργανισμό απασχόλησης. Σύμφωνα με τον ολλανδικό νομο, οι εταιρίες πρόσληψης δεν πρέπει να χρεώνουν οσους αναζητούν εργασία και είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Θα πληρώνονται από τις εταιρείες που αναζητούν εργαζόμενους. Αυτή είναι η αρχή και η Qbis το έχει εφαρμόσει με επιτυχία.

Όταν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι από τη Ελλάδα απο ένα ολλανδικό γραφείο ευρέσεως εργασίας τοτε το γραφείο φροντίζει για τα θέματα που σχετίζονται με χαρτιά, στέγαση και μεταφορά των εργαζομένων, καθώς και τις πληρωμές μισθών. Πρόκειται για το γραφείο ευρέσεως εργασίας και όχι την εταιρεία που είναι τα πρόσωπα επαφής σας κατά την άφιξη στην Ολλανδία. Ο αρχικός στόχος των οργανισμών απασχόλησης στις Κάτω Χώρες ήταν να προσλάβει έκτακτο προσωπικό κατά τη διάρκεια των πιο πολυσύχναστων περιόδων των Χριστουγέννων και του Πάσχα και να προσφέρουν μια εργασία σε ανειδίκευτες θέσεις εργασίας για μόνιμο προσωπικό και αντικατάσταση σε αναρρωτική άδεια ή διακοπές.

Αυτή η κατάσταση του έκτακτου προσωπικού, όμως, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις, άτομα που αναζητούν εργασία από τη Λιθουανία και τη Λετονία εχουν πάει στην Ολλανδία για να εργαστούν σε μόνιμες θέσεις. Μέχρι πρόσφατα, η πλειοψηφία των εργαζομένων από τη Λιθουανία, είχαν προσληφθεί από την Qbis για ανειδίκευτες θέσεις εργασίας σε αποθήκες εργοστάσια, ή σχετικά με την γεωργία. Ωστόσο, έρχονταστε σε επαφή με τα νέα γραφεία ευρέσεως εργασίας και έχουμε παρατηρήσει μια υψηλότερη ζήτηση για ειδικευμένους εργαζομένους της Ελλάδας, όπως συγκολλητές, CNC χειριστές, τεχνίτες & μηχανικούς σκαφών.

Χαρακτηριστικά της προσωρινής απασχόλησης στην Ολλανδία

Η Ολλανδία ήταν η χώρα όπου ο εργοδότης και εργαζόμενος υπέγραψε την πρώτη προσωρινή σύμβαση εργασίας. Τέτοια είδη απασχόλησης ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη και η συμφωνία αντιπροσωπεύει την επιθυμία των οργανισμών απασχόλησης να προσλαμβάνουν υπαλλήλους που είναι ευέλικτοι όσον αφορά την περίοδο εργασίας, το ωράριο εργασίας, τη διαμονή και τη μεταφορά.

Σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων η σύμβαση είναι αορίστου χρόνου, όμως, οι εταίροι μας προτιμούν τους εργαζόμενους να παραμείνουν και να εργάζονται στην Ολλανδία για όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύμφωνα με την προσωρινή σύμβαση εργασίας ο εργαζόμενος μπορεί να πάρει μια εβδομάδα ή δύο εβδομάδες διακοπών (κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες). Αν θέλετε να πάτε για διακοπές, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε το γραφείο ευρέσεως εργασίας λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Αν σας ενδιαφέρει να προσληφθείτε για να εργαστείτε στην Ολλανδία, η προσωρινή απασχόληση είναι μια πολύ καλή λύση για την ανεργία και την ευκαιρία να αποκτήσετε εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό .